Skip to content

Dalton

Een
daltonschool,
wat is dat?

Op een daltonschool geven wij een stuk van de onderwijstijd terug aan de leerlingen. Deze tijd ga je zelf inplannen, je wordt verantwoordelijk voor jouw eigen leerproces.

Leren op Markenhage is; actief kennis opdoen, zelfstandig of samen met anderen, je werk leren plannen, eigen keuzes leren maken en reflecteren op je aanpak en resultaten. Op basis van wederzijds vertrouwen werken we aan jouw toekomst.

LEREN ZELFSTANDIG TE WORDEN

Iedereen is anders. Zo leert de ene leerling wat makkelijker of sneller dan de andere. Het ene vak vind je wat moeilijker dan het andere. Geen probleem, dat mag. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen volgens zijn of haar eigen capaciteiten. Daarom werk je op een daltonschool vaak zelfstandig, in de les maar ook erbuiten. Zo leer je op jezelf te vertrouwen.

Leren samenwerken

Als je later gaat studeren en werken, is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Ook met mensen die je niet zelf kiest. Daarom besteedt Markenhage hier extra aandacht aan. Zo werk je geregeld met leerlingen uit je eigen klas of uit andere klassen aan een opdracht. En op Markenhage helpen oudere leerlingen vaak de jongere leerlingen (‘tutor-leren’). Zo leer je op anderen te vertrouwen.

Bij alle vakken krijg je regelmatig een daltontaak op. Over het algemeen zijn deze taken een verwerkingsopdracht van de stof die je in de les krijgt aangeboden, maar ook doe je nieuwe kennis en vaardigheden op door het maken van deze taken. Ook leer je hoe je een onderzoek moet aanpakken. De  ene keer maak je de opdracht alleen, de andere keer samen met één of enkele klasgenoten, en altijd reflecteer je aan het einde van de opdracht. Zo ontdek je wat je goed doet of kan, en wat je nog kunt verbeteren.

Leren plannen

Op Markenhage leer je stap voor stap meer verantwoordelijkheid te dragen voor je schoolwerk. In klas 1 leren we je plannen en op een goede manier om te gaan met je weektaak. Op Markenhage krijg je dus geen huiswerk per les, maar krijg je een taak per vak voor de hele week. Je hebt daarin dus zelf de keuze wanneer je aan de opdrachten van een bepaald vak werkt, zolang je werk maar af is voor het einde van de week. In de hogere leerjaren maken we de overstap naar studiewijzers waar je weektaken voor een hele periode (van ongeveer 8 weken) staan vermeld. De verantwoordelijkheid ligt dus steeds meer bij jou om je werk goed in te plannen en op tijd af te hebben.

Leren leren

Regelmatig terugkijken op hoe je een opdracht hebt aangepakt of hoe je voor een toets hebt geleerd, helpt je steeds beter te worden. Na elke toets, elke Daltontaak en aan het einde van elke periode reflecteer je alleen of samen met je klasgenoten, mentor of ouders, op je resultaten en op je aanpak.

Al deze daltonwaarden komen terug in de lessen en bij de specifieke daltononderdelen.

Dalton in de praktijk?

Daltonuur

De principes van Dalton zijn uiteraard de gehele dag bepalend voor het onderwijs. Extra duidelijk komen ze naar voren in de daltonuren. De reguliere daltonuren zijn er op maandag, woensdag en vrijdag het 4e uur (rood, oranje, groen en geel). In deze lesuren hebben de leerlingen de gelegenheid om zelfstandig te bepalen:

  • of zij in stilte zelfstandig willen werken (rode daltonuren)
  • of zij samen met anderen willen werken (groene daltonuren)
  • of zij hulp vragen aan een docent bij een bepaald vak (oranje daltonuren)
  • of zij aan de slag gaan met praktijkopdrachten (gele daltonuren)

Daltonblok

Op dinsdagmiddag en donderdagmiddag zijn er daltonblokken op het 7e en het 8e uur. Op beide dagen zijn er reguliere daltonuren (rood, oranje, groen en geel) maar daarnaast wordt er ook ruimte gemaakt voor andere lesonderdelen en onderwijsprojecten. Denk hierbij aan: de debatclub, de leerlingenraad, Cambridge Engels, DELF voor Frans, cursus boekhouden, voorleeswedstrijd, reanimatie, voorbereiding examenreizen of bijvoorbeeld ondersteuningslessen Engels, Nederlands en wiskunde. Het is een zeer gevarieerd aanbod, per leerjaar verschillend. 

Video afspelen

Daltononderwijs op Markenhage