Wat houdt dalton in?

 

LEREN ZELFSTANDIG TE WORDEN


Iedereen is anders. Zo leert de ene leerling wat makkelijker of sneller dan de andere. Het ene vak vind je wat moeilijker dan het andere. Geen probleem, dat mag. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen volgens zijn of haar eigen capaciteiten. Daarom werk je op een daltonschool vaak zelfstandig, in de les maar ook erbuiten. Zo leer je op jezelf te vertrouwen.
 

LEREN SAMENWERKEN


Als je later gaat studeren en werken, is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Ook met mensen die je niet zelf kiest. Daarom besteedt Markenhage hier extra aandacht aan. Zo werk je geregeld met leerlingen uit je eigen klas of uit andere klassen aan een opdracht. En op Markenhage helpen oudere leerlingen vaak de jongere leerlingen (‘tutor-leren’). Zo leer je op anderen te vertrouwen.LEREN PLANNEN


Op Markenhage leer je stap voor stap meer verantwoordelijkheid te dragen voor je schoolwerk. In klas 1 leren we je plannen en op een goede manier om te gaan met je huiswerk. Vanaf de tweede klas ga je met weektaken werken en ligt de verantwoordelijkheid steeds meer bij jou om je werk goed in te plannen en op tijd af te hebben. 

LEREN LEREN


Regelmatig terugkijken op hoe je een opdracht hebt aangepakt of hoe je voor een toets hebt geleerd, helpt je steeds beter te worden. Na elke toets, elke Daltontaak en aan het einde van elke periode reflecteer je alleen of samen met je klasgenoten, mentor of ouders, op je resultaten en op je aanpak.

Al deze daltonwaarden komen terug in de lessen en bij de specifieke daltononderdelen.


DALTONUUR


Elke dag is er op Markenhage een daltonuur. Meestal van 11.30 tot 12.20 uur en op dinsdag een dalton extra-uur van 14.00-14.50 uur  Tijdens een daltonuur werk je zelfstandig of samen met andere leerlingen aan je huiswerk, weektaak of daltontaak. Daarbij kun je de hulp vragen van een vakdocent. Het daltonuur heeft alles te maken met leren verstandige keuzen te maken. Zo leer je zelf te bepalen:
• aan welk vak zal ik gaan werken?
• bij welke vakdocent kan ik het beste werken?
• ga ik individueel werken of samen met andere leerling(en)?

DALTONWIJZER


In klas 1 krijg je je huiswerk per les op. Vanaf klas 2 leren we je te werken met weektaken. Je krijgt per periode een overzicht van de opdrachten die je elke week moet maken. Het is aan jou wanneer je deze opdrachten in de week inplant, zolang je je werk aan het einde van de week maar af hebt. Door slim gebruik te maken van je daltonuren, zul je merken dat je al veel van je weektaak op school af kunt krijgen.

DALTONTAKEN

Bij alle vakken krijg je regelmatig een daltontaak op. Over het algemeen zijn deze taken een verwerkingsopdracht van de stof die je in de les krijgt aangeboden, maar ook doe je nieuwe kennis en vaardigheden op door het maken van deze taken. Ook leer je hoe je een onderzoek moet aanpakken. De  ene keer maak je de opdracht alleen, de andere keer samen met één of enkele klasgenoten, en altijd reflecteer je aan het einde van de opdracht. Zo ontdek je wat je goed doet of kan, en wat je nog kunt verbeteren.