DECAAN MAVO

 


F. Pals:  f.pals@markenhage.nl

Hier staat veel belangrijke en nuttige informatie voor profielkeuze en oriëntatie op studie en beroep.

 

Binnen de Mavo zijn er diverse keuzemomenten waarbij je ondersteuning van je decaan kunt verwachten. Bij al deze keuzemomenten is het van belang dat je een goed beeld hebt van je interesses, capaciteiten en mogelijkheden. Doordat het echter om zeer verschillende keuzes gaat, zal de begeleiding ook op verschillende manieren plaatsvinden. 
Hieronder vind je handige informatie, links en downloads die bij het specifieke keuzemoment horen.

 

 

MAVO-2: HET KIEZEN VAN EEN VAKKENPAKKET

 

Wie ben ik? Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Welke kwaliteiten zien anderen in mij?

Allemaal vragen die van grote invloed zijn op de keuzes die je maakt. Als je 13/14 jaar oud bent en je moet al keuzes maken die van invloed zijn op je toekomst, is dat best lastig. In de tweede klas ga je op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Dit doen we theoretisch aan de hand van een module ‘Wat ga ik kiezen’ en in de praktijk door het bezoeken van bedrijven. Uiteindelijk kies je in januari/februari twee keuzevakken voor het volgende jaar.

 

Veel gebruikte website:

www.mbostad.nl

 

MAVO-3: HET KIEZEN VAN EEN PROFIEL EN EXAMENPAKKET

 

Met de antwoorden die je hebt verzameld in Mavo 2, gaan we nu op zoek naar opleidingen op Mbo-niveau die passen bij jouw vaardigheden, kwaliteiten, interesses en toekomstdromen. Je bezoekt dit jaar voorlichtingen en verschillende Mbo-scholen, en je krijgt de mogelijkheid om zelfstandig activiteiten te ondernemen op het gebied van loopbaanoriëntatie (LOB).

Als je uiteindelijk een aantal leuke opleidingen of richtingen hebt gevonden ga je bekijken welk profiel daar het beste bij past. Vervolgens vul je de rest van je examenpakket in. Dit jaar start je met het aanleggen van je eigen loopbaandossier. Het document waarin je laat zien op welke manier je bij je uiteindelijke keuze bent aangekomen.

 

Veel gebruikte websites:

www.rocwb.nl

www.roc.nl

 

MAVO-4: HET KIEZEN VAN EEN VERVOLGOPLEIDING

 

Met een goede keuze in je examenvakken ga je dit jaar op zoek naar de opleiding die je echt wilt gaan volgen en de school die het beste bij je past. Door middel van de maatschappelijke stage en het profielwerkstuk, waarin je twee Mbo-scholen echt goed gaat bekijken, kom je tot een weloverwogen keuze. Uiteindelijk moet je jezelf inschrijven op een Mbo opleiding.

 

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om door te stromen naar de Havo. Als je dat wilt, kun je zelfs op Markenhage een speciaal traject volgen, namelijk de Masterclass. Hierin bereiden we je extra goed voor op de overstap naar Havo 4.