Actueel

Barcelona update 5

Bericht geplaatst op: 5-10-2017Update donderdag 12 oktober 15:30 uur

Gisteren was het weer een zonnige, warme dag. Op de ochtendplanning stond het ‘keuzeprogramma’. Al voor de vakantie konden leerlingen inschrijven op een van de volgende activiteiten: sport, wetenschapsmuseum, een museum met moderne kunst, Gaudihuis of Parc Guell. Geen metrogroepje dus deze keer, maar groepjes leerlingen  met een gedeelde voorkeur. In de middag zijn we met de hele groep leerlingen en begeleiders naar Camp Nou gegaan: altijd weer een succes, vooral voor de voetballende jongens uit onze groep.

Terug bij het hotel kregen de leerlingen de gelegenheid om zich op te frissen, zodat iedereen in een net shirt of vrolijk jurkje naar het eindfeest kon. Dit jaar werd dit gehouden in Club Mix, op loopafstand van de hotels. Het feest was een succes: tapa’s, muziek en natuurlijk de feestelijke prijsuitreiking voor de speurtochten in de gotische wijk en in Camp Nou. Tot slot kregen ook de leerlingen die tijdens de reis hun verjaardag hebben gevierd een klein cadeautje en werden de organisatoren van de reis nog even in het zonnetje gezet.

Aan alle dingen komt een eind: het zit er helaas alweer op! Vandaag begint voor iedereen de reis naar huis.Stralende dagen, zonnige gezichten, enthousiaste leerlingen en een superteam met begeleiders: we mogen (hoewel nu toch wel wat vermoeid) terugkijken op een top-cultuurreis, die onze leerlingen ongetwijfeld nog lang als een fijne herinnering aan Markenhage bij zal blijven. 

Ondanks de zorgen vooraf over mogelijke politieke onrust, hebben we hier in de afgelopen week nauwelijks iets van meegekregen. De reis was absoluut veilig en onbezorgd. 

Alleen vandaag waren er in Barcelona opnieuw demonstraties. Deze kregen aan het begin van de middag een wat grimmiger karakter en tot overmaat van ramp bleek de demonstratie precies rond onze vertrektijd op onze opstapplek te zijn. Wij kregen van de massaal aanwezige politie (ME) een veilige plek aangewezen waar we een klein kwartiertje moesten wachten totdat het plein waar we zouden opstappen weer veilig was. Voor velen van ons toch nog wel even een spannend momentje.

 

Inmiddels zit iedereen veilig in de bus en zijn we op weg terug.

Tot morgen!


-------

 

 

Update woensdag 11 oktober 01:00 uur

En het blijft ook goed gaan! Vandaag (eigenlijk gisteren) zijn we met de volledige groep leerlingen en begeleiders met de bus naar de badplaats Sitges gegaan. De combinatie van een strakblauwe lucht, een stralende zon en de zee zorgde voor een topsfeer. Zowel de leerlingen als de begeleiders hebben genoten van een zorgeloze stranddag.

Van politieke onrust is geen sprake. De Catalaanse premier Puigdemont heeft zojuist, polderend, een strategisch standpunt naar buiten gebracht. In dialoog met Spanje zal de komende tijd gestreefd worden naar een onafhankelijk Catalonië. Deze uitspraak is gedaan in El Born, waar Catalaanse parlement gevestigd is. Wij zijn daar ver vandaan en onze avond is rustig verlopen. 

We blijven uiteraard alert.

 

Tot zover weer...

 

------

Update maandag 9 oktober 17:00 uur

Vandaag hadden we opnieuw een zorgeloze, gezellige dag met veel zon. De ene groep heeft vandaag de fietstocht door Barcelona gemaakt: iedereen is heerlijk uitgewaaid. De andere groep maakte een wandeling/speurtocht door de Gotische wijk. Op ons programma stonden o.a. een bezoek aan de Montjuïc (altijd weer een spectaculair uitzicht), terwijl de andere groep de Sagrada Familia heeft bezocht. 

De sfeer is hier uitstekend. We hebben vandaag geen demonstraties of opstootjes gezien. Wel kunnen we zien dat de media en de stad zich voorbereiden op mogelijk onrust morgen. Er staan televisiecamera's en er hangen helicopters boven de stad. Vooralsnog blijft dit allemaal ver van ons en we merken er dan ookk verder niets van. We blijven goed opletten en de leerlingen goed informeren.

Morgen meer...

------

Update: zondag 8 oktober 17:00 uur.

We hebben vandaag een prachtige, zonnige dag. Onze groep heeft een fietstocht gemaakt door het centrum van Barcelona en daarna de Sagrada Familia bezocht. Nu zitten we heerlijk in de zon bij winkelcentrum Mare Magnum. Er wordt overal in de stad gedemonstreerd. Mensen lopen met Spaanse en Catalaanse vlaggen. De demonstranten ("protestanten") van vandaag zijn tegen de afscheiding van Catalonië van Spanje. Er is vandaag geen moment sprake geweest van een grimmige of onrustige sfeer; het is eerder gemoedelijk en lijkt vooral op een volksfeest.

Doordat we vandaag een 'wisselprogramma' hebben, hebben andere groepen ook andere delen van het programma gedaan, maar alle groepen hebben soortgelijke ervaringen gehad met de demonstraties van vandaag.

Uiteraard blijven we de situatie goed volgen, vooral ook met het oog op morgen. 

------

 

Geachte ouders/verzorgers,

 

Ongetwijfeld bent u op de hoogte van de politieke onrust die momenteel heerst in onze reisbestemming Barcelona. We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over de recente ontwikkelingen. Vooralsnog is er voor Barcelona geen negatief reisadvies uitgebracht door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zolang dit niet het geval is, gaat de reis naar Barcelona gewoon door. Wel hebben we de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Graag informeren wij u bij deze over de stappen die wij hebben gezet om de veiligheid van uw zoon/dochter tijdens onze cultuurreis zoveel mogelijk te garanderen.

 

Voorzorgsmaatregelen

Informeren

Uiteraard zal bij aankomst in de hotels uitgebreid met alle leerlingen worden gesproken over de politieke situatie in Spanje en Catalonië. Ook zal worden uitgelegd hoe leerlingen een mogelijk onveilige situatie kunnen herkennen en daarnaast ook kunnen vermijden. Belangrijk is daarbij om vooral geen gedrag te vertonen dat als provocerend kan worden uitgelegd (bijvoorbeeld geen shirts van Spaanse voetbalclubs dragen, geen contact leggen met demonstrerende mensen).

Noodcontactkaart

Voor het geval uw zoon of dochter toch onverhoopt in zo’n situatie (demonstratie, opstootje) terechtkomt, is er een noodcontactkaart op pasjesformaat ontwikkeld. Elke leerling krijgt zo’n kaart uitgereikt en dient deze kaart in zijn portemonnee te bewaren.

Op de voorkant staan handelingstips vermeld voor geval van nood. Zo wordt de leerlingen geadviseerd om vooral rustig te blijven en zichzelf in veiligheid te brengen. De metro is daarbij met nadruk niet per se een veilige plaats om te zijn. Belangrijk is ook dat de leerlingen uitvoeren wat de lokale autoriteiten van ze vragen. Als het lukt moeten de leerlingen proberen bij elkaar te blijven en zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een van de drie contactnummers die op hun noodcontactkaart staan. Lukt dat niet dan kan er contact worden opgenomen met mevrouw Huisman of dhr. Pals. In sommige situaties kan het zijn dat telefoonverkeer niet mogelijk is. Dan adviseren wij de leerlingen om een winkel of restaurant in te lopen en daar om hulp te vragen en dit vooral niet aan wildvreemde voorbijgangers op straat te doen.

Zij kunnen dan de achterkant van hun noodcontactkaart tonen. Hierop staat een Engelstalige tekst met het verzoek om hulp te bieden om de leerling weer bij het goede hotel te krijgen. Het is niet de bedoeling dat leerlingen in geval van nood zelf door de stad gaan lopen op zoek naar hun hotel: het is de bedoeling dat ze wachten tot ze worden opgehaald door een van de reisbegeleiders.

App-groepen

Alle leerlingen worden ingedeeld in Whats-App-groepen, die bestaan uit verschillende metro-groepjes. Deze zijn daarnaast zo ingericht dat er altijd begeleiders aan gekoppeld zijn uit de andere hotels. Mocht zich een calamiteit voordoen in een van de hotels, dan zijn de begeleiders uit de andere hotels snel geïnformeerd en ter plaatse om hulp te kunnen bieden.

Leerlingoverzichten

Alle begeleiders beschikken over een overzicht van alle meereizende leerlingen met hun telefoonnummers, zodat iedere begeleider alle leerlingen kan bereiken.

 

 

 

 

Inzet van bussen

Het Barcelonateam volgt dagelijks de lokale ontwikkelingen op de voet. Als duidelijk wordt dat een van de geplande activiteiten plaatsvindt in een onrustig deel van de stad, zal ingezet worden op aanpassing van het programma. Gelukkig hebben wij de beschikking over bussen: een plan-B is dan snel georganiseerd. Hierover is overlegd met de reisorganisatie en de busmaatschappijen.

Contact met Buitenlandse Zaken

De reisleiding staat in direct contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar is bekend waar wij verblijven en met hoeveel leerlingen, zodat er in geval van nood niemand aan de aandacht kan ontsnappen.

 

Wat kunt u doen?

Wij willen u vragen om bovenstaande informatie met uw zoon of dochter te bespreken en ook te vragen of hij of zij elke dag de volgende zaken meeneemt:

·         Een ID-kaart of paspoort

·         Zorgpas

·         Het Barcelonaboekje

·         De noodcontactkaart

·         Een opgeladen telefoon (eventueel met een powerbank)

Uiteraard zullen wij deze boodschap ook dagelijks nog herhalen.

 

Communicatie

Tussen de schoolleiding van Markenhage en het Barcelonateam zijn de volgende afspraken gemaakt over de communicatie met ouders:

·         Het Barcelonateam plaatst dagelijks een bericht op de website van Markenhage. Als ouder kunt u zo op de hoogte blijven van ons verblijf in Barcelona.

·         Dhr. Boots is beschikbaar om informatie te verstrekken over de ontwikkelingen in Barcelona en om u op de hoogte te houden van onze situatie, mocht dit noodzakelijk zijn.

·         Er is dagelijks contact tussen dhr. Boots en mevrouw Huisman. Dagelijks wordt ook door hen bekeken of de situatie veilig genoeg is om te blijven.

·         In het Barcelonaboekje staan twee noodnummers vermeld: dat van mevrouw Huisman en van dhr. Pals. We willen u verzoeken om terughoudend te zijn met bellen naar deze noodnummers. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor de leerlingen. Als er daadwerkelijk problemen zouden ontstaan in Barcelona, is iedereen hard nodig om de rust en veiligheid te bewaren.

 

Gaat de reis door?

Markenhage volgt het reisadvies dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgebracht. Als er een negatief reisadvies wordt uitgegeven, zien wij ons genoodzaakt om de reis te cancelen of eventueel vroegtijdig te beëindigen. Deze beslissing kan op ieder gewenst moment genomen worden. U wordt daarover dan zo spoedig mogelijk geïnformeerd via het Barcelonateam of vanuit Markenhage. Bij tussentijds onderbreken van de reis wordt contact gelegd met Diogenes, de reisorganisatie. In overleg zal dan gekeken worden hoe leerlingen en begeleiders het beste veilig thuis kunnen komen.

Uiteraard kunt u ook zelf besluiten dat deze reis, ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen, voor uw zoon of dochter te onveilig is. Graag wijzen wij erop dat als u dit besluit neemt bij een positief reisadvies, de onkosten volledig voor uw eigen rekening zijn.

Mocht de reis onverhoopt niet door kunnen gaan, dan buigt de schoolleiding zich over het vinden van een passend alternatief onderwijsprogramma. U wordt daarover dan zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

 

 

 

 

 

Vooralsnog:

·         Staan we er positief in;

·         Staat er een sterk en energiek begeleidingsteam klaar om uw zoon of dochter te begeleiden;

·         Hebben we een uitdagend cultuurprogramma te bieden;

·         Schijnt in Barcelona ook de zon…

 

Ik kan mij voorstellen dat u nog vragen heeft over bovenstaande informatie. U kunt natuurlijk altijd contact opnemen met de organisatoren van de reis of met ondergetekende. Wij staan u graag te woord.

 

Namens de schoolleiding en het Barcelonateam,

 

Elsa Huisman

Afdelingsleider mavo 2 – 4 Markenhage

Terug