Actueel

Lezing ‘Le Petit Prince’ door cabaretier Erik van Muiswinkel in Campus theater

door Lilian Kremers
 
Op donderdag 21 oktober a.s. zal cabaretier Erik van Muiswinkel ons Campus theater aandoen voor een bijzondere lezing rondom het literaire werk ‘Le Petit Prince’.

Erik van Muiswinkel las op zijn tiende jaar voor het eerst De Kleine Prins, geschreven en getekend door Antoine de Saint-Exupéry.
Hij begreep er niet veel van, want hoe mooi de illustraties ook zijn, een ideaal kinderboek is het niet.
Pas veertig jaar later haalde hij de schade dubbel en dwars in, en nog weer tien jaar verder, in 2021, is hij expert geworden.
Het Verhaal áchter het Verhaal van het befaamde Prinsje is ongelofelijk.
Het leven van Saint-Exupéry (1900-1944) leest als een film. De man was wereldberoemd, jaren voordat hij Le Petit Prince schreef, door zijn romans Vol de Nuit en Terre des Hommes. Hij zwierf over vele continenten, want hij was piloot in een tijd dat dat nog een avontuurlijk en zelfs levensgevaarlijk beroep was.
Zijn Salvadoraanse echtgenote Consuelo verdiende al twee eigen biografieën, zo'n kleurrijke persoonlijkheid had zij.
Het koppel was bevriend met de halve Franse Exil in New York tijdens de oorlog, en hun omzwervingen en correspondenties houden de gemoederen tot op de dag van vandaag bezig.
Erik van Muiswinkel benutte zijn Corona-verlof met het vertalen van Le petit prince, en zette meteen door met een eigen boek over de lotgevallen van dit fenomeen; een fenomeen dat uitgroeide tot het meest vertaalde complete boek ter wereld -de Bijbel gaat altijd in stukjes.
In een uitgebreide lezing, met vragen en discussie toe, trekt hij langs de scholen van Nederland, met foto’s en documenten, voorbeelden van vertalers-dilemma’s, over de schoonheid en eigenaardigheden van de Franse én de Nederlandse taal: een reizende eenmans-expositie over dat ene, op het oog zo bescheiden boekje: LE PETIT PRINCE.
De voorstelling begint om 13:30 uur en duurt tot ongeveer 14:45 uur met aansluitend een Q&A in het theater. Na afloop is het mogelijk om zijn nieuwste werk te kopen en een gesigneerd exemplaar van zijn nieuwe vertaling te bemachtigen. De voorstelling is verplicht voor de leerlingen uit H5, V4, V5, V6 met Frans in het pakket. Deze leerlingen zullen die dag tijdens het 6e en 7e lesuur in de les afwezig zijn.

Interesse om ook bij deze voorstelling aanwezig te zijn? Neem dan even contact met mevrouw Kremers